REFLUX TITOK

Mindenki, szinte kivétel nélkül úgy gondolja, hogy a refluxát a sok sav okozza. Pedig nagyon sokszor pont az ellenkezője igaz. Kevés a savunk! De mi történik a gyomorban ilyenkor? 

Nézzünk egy példát: mindenkivel előfordult már, hogy túlette magát. Ha kevés a sav, a gyomor nem tud megbírkózni az összes általunk bevitt étellel és már ott is a probléma forrása. A meg nem emésztett étel erjedésnek indulhat, mely gázt fog termelni, így a gyomor felpuffad és nekifeszül a rekeszizomnak és nem engedi jól zárni a gyomorszájat. Ha nem zár jól a gyomorszáj a savgőz felfelé áramlik és okoz/hat különféle felső légúti problémákat. Ezt hívjuk csendes, néma refluxnak. Ez az állapot ideig-óráig áll/hat fent. De ha a hasűri nyomásunk (puffadás, hasi zsír, hasprés, rossz tartás, elhízás, stb...) állandó, akkor ez a probléma tartóssá válhat.

Amit jó tudni! A sósav hiány önmagában is rontja bizonyos nyomelemek (magnézium, cink, stb.) és vitaminok (C-, K-, B-vitamin) felszívódását. Kiemelendő a B12-vitamin és a vas felszívódásának zavara.

Kíváncsi miben rejlik a reflux titok?

Ha ismeri a szervezete működését, (stressz reakció, emésztőrendszer működés, rekeszizom funkciója, mellkasi fájdalom, légúti tünetek) Ön is képes lehet hatékonyan kezelni a tünetét.

Akikkel már dolgoztunk együtt tudják, hogy a hangsúly a

- a rekeszizom erősítésén

- a hasűri nyomás csökkentésén van.

Sokszor beszélünk az ok okozati viszonyról is. A reflux esetében ez egy többlépcsős folyamat is lehet. Vannak helyzetek, amikor az ok a hasűri nyomásban keresendő (pl. rossz tartás, helytelen edzésmód, elhízás, stb...) és ennek az okozata a nem megfelelően záró gyomorszáj, ami egy következő okozatot idéz elő, akár a nyelőcsőben, akár a felső légutakban.

Reflux konzultációval azt szeretném elérni, hogy az összefüggéseket mindenki lássa és értse meg a saját életében és akkor Ön is képes lesz akár gyógyszer nélkül is hatékonyan kezelni a tüneteit!

Mottó: Vegyük észre az okokat és szüntessük meg közösen!