Teljes kiörlésű aszalt paradicsomos gyökérkenyér

2020.01.27

Hozzávalók:

420 g teljes kiőrlésű búzaliszt

40 g finomliszt

20 g friss élesztő

4,5- 5 dl hideg BWT magnéziumban gazdag víz

2 tk só

fél üveg aszalt paradicsom felszeletelve

Az aszalt paradicsom kivételével minden hozzávalót kimérünk, és egy nagy tálban egy kanállal összekeverjük. Amint a hozzávalóknál is láthatjátok, BWT magnéziumvizet használtam, hiszen a vízszűrő eltávolítja az íz- és illatrontó anyagokat a vízből, így a finom ízek még inkább kiteljesedhetnek majd a kenyérben.

Ha összekevertük, akkor letakarjuk fóliával, hogy ne száradjon ki, és legalább 12 órára a konyhapulton hagyjuk. Én mindig előző este szoktam bekeverni a tésztát, így van ideje megkelni. Ne ijedjünk meg, ez egy nokedli masszához hasonló állagú tészta lesz.

Ha letelt a 12 óra, akkor egy deszkát belisztezünk. Ne sajnáljuk a lisztet, mert ez egy folyékony massza, és a liszttel tudjuk formázni. Ráborítjuk a belisztezett deszkára, jól átgyúrjuk, ellapogatjuk és megszórjuk az aszalt paradicsommal. Újra összegyúrjuk és letakarva 1 órán át pihentetjük.

Közben bekapcsoljuk a sütőt 240 fokra.

Ha letelt az egy óra, akkor újra átgyúrjuk a tésztát, lisztezzük, és csavarunk a két végén háromszor-négyszer. Ettől lesz olyan "gyökérszerű" a kinézete. :)

Fogunk egy hőálló tálat/sütőformát, kibéleljük sütőpapírral és beletesszük a kenyérkénket. Ha csak kicsi formánk van, akkor vegyük ketté a kenyeret, és süssük két részletben.

Mehet be a sütőbe lefedve 20 percre 240 fokon. Ha letelt a 20 perc, levesszük a fedőt, lentebb vesszük a hőfokot 220 fokra, és még 20-25 percig sütjük.

Akkor jó a kenyér, ha megfordítva kopog az alja.

Rácsra téve hűtjük ki. 

Forrás: wanderfoodwonder.blog