SMR hengerezés

2020.03.25

Mi az SMR henger, és mire való?

A Systematic Massage Roll azaz masszázshenger, egy igen sokrétű eszköz, amely most már nemcsak mint sport eszköz, hanem preventív eszközként is megállja a helyét. Hiszen kiválóan alkalmazható bemelegítésre, levezetésre, átmozgatásra, felfrissítésre, vagy ha nem jutunk el masszőrhöz, önmagunk átmasszírozására leginkább.

Többféle verziója létezik: kemény műanyag cső, puha műbőr és szivacs borítással; van tömör habszivacs változata apró bordázottsággal, vagy éppen nagy tüskékkel. Van belőle rövidebb, és hosszabb verzió, és a szivárvány minden színében kapható.

Melyiket válasszam?

Mindig azt javaslom, hogy próbáljunk ki többfélét (csak fogjuk meg, vagy üljünk rá) és úgy vásároljunk, ha van rá lehetőségünk, hiszen ezután rendszeresen használni szeretnénk hengerünket, ami csak akkor működik, ha nem ugrálunk le róla percenként a fájdalomtól.

Tudniillik ez egy igen fájdalmas dolog tud lenni, de a fájdalmat a szöveteink állapota és a hengerünk milyensége befolyásolja. Ezért, hogy a fájdalmat minimálisra csökkentsük, találjuk meg a nekünk legmegfelelőbb hengert.

Ha még sosem használtunk/ próbáltunk ilyet, akkor célszerűbb simább felületűt választani.

Milyen elven működik?

Saját testsúlyunkat használva lazítjuk fel letapadt szöveteinket, ezáltal fokozzuk az érintett terület vérellátását, oxigénellátottságát, és rugalmasságát. Ezért érezhetjük magunkat utána könnyebbnek, felfrissültnek, mint egy masszázs után ☺

Miért fáj?

A fájdalom egy normális reakció ilyenkor, hiszen minden, ami a henger alá került ( bőr, bőr alatti kötőszövet, nyirokerek, vérerek, szövetközti folyadék, izom) összepréselődik- majd újra felszabadul, és ez ismétlődik. Minden egyes gurítással, lesz egy pont a testünkön, amit saját testsúlyunkkal nyomunk-és lesz olyan pont, amit épp felszabadítunk.

A fájdalom mértéke csupán attól függ, hogy az adott terület kötőszövete ( fascia hálója), izomzata milyen állapotban van. Azaz: sportoltunk-e előtte, mennyit mozogtunk az elmúlt időszakban, van-e heg azon a területen, vagy mit ettünk, mit ittunk aznap?-Ezek mind hatással lesznek a fájdalomra.

Honnan tudom, hogy jól csinálom?

A titok a rendszerességben, és a mozdulatok precíz végrehajtásában rejlik. Többször keveset elv érvényesül, minél többet hengerezel, annál jobban fogod érezni a hatását, nem fog annyira fájni már, és egyre jobban belejössz. ☺

Így hát nincs más hátra, mint hengerezésre fel!

Az alábbi videóban megmutatom, hogyan csináld. Kattints!