PROBIOTIKUS KULTÚRÁVAL ERJESZTETT SAJT

2020.01.06

HOZZÁVALÓK EGY NAGYOBBACSKA SAJTHOZ

2 bögre kesudió / napraforgó mag
annyi teljes zsírtartalmú kókusztej / növényi tej, amellyel a turmix elbír a magok őrlésével
2 púpos kávéskanál agaragar
3 db probiotikus kapszula tartalma (bármilyen)
ízlés szerint
1-2 evőkanál inaktív élesztőt is tehetünk bele a még intenzívebb íz érdekében. Mi nem tettünk bele, enélkül is nagyon finom.
ízesítők, fűszerek, hagymák (választás szerint)

AZ ERJESZTETT SAJT ELKÉSZÍTÉSE

1. A kesudiót / napraforgót alaposan, folyó víz alatt mossuk meg
2. Annyi forró vízbe áztassuk be, amennyi ellepi.
Néhány órát, akár 8 órán át, áztassuk a magokat úgy, hogy az áztató vizet nem árt néha lecserélni. Különösen a napraforgó áztatóvize lesz többszöri lecserélés után is szürke, koszosnak tűnő. Mi legalább négyszer lecseréltük a vizét.
3. A megáztatott magokat szűrjük és alaposan öblítsük is le.
4. Tegyük a magokat a turmixgépbe és annyi kókusztejet adjunk hozzá fokozatosan, amennyivel a turmixunk meg tudja simára, krémesre őrölni. A turmixok teljesítményétől függ a folyadékmennyiség, de igyekezzünk a lehető legkevesebbet adagolni, fokozatosan, ne egyszerre zúdítsunk rá nagy mennyiségű folyadékot. Inkább néha állítsuk meg a gépet, kapargassuk le az oldalát, adjunk még kevés folyadékot hozzá és próbálkozzunk újra, egészen addig, amíg a turmix jól elviszi a magokat.
5. A simára és krémesre turmixolt magokat tegyük egy üvegbe, alaposan keverjük el benne (botmixerrel) 3 darab probiotikus kapszula tartalmát. Az üres kapszulát dobjuk ki.
6. Az üvegedényt tartsuk melegen, 48-50 fokon. Erre a legjobb a joghurtkészítőnk, de jó a sütő alacsony hőmérséklete is. (A minap azt mondta valaki, hogy a meleg fűtőtesten is meg tudta csinálni.) Mindenesetre vigyázzunk a hőmérsékletre, mert túl melegen meghalnak a bacik, hűvösben viszont nem indul meg az erjedés és a sajtunk esetleg megpenészedik. A sajtnak 12-24 óra melegítés kell. Addig kell erjednie, amíg kellemesen sajtos, savanykás illata lesz. Ha a sütőt használjuk, ne aggódjunk, ezen a hőmérsékleten a fogyasztás nem nagy.
7. A megerjedt sajtalapba keverjünk sót, esetleg, ha használunk, inaktív élesztőt is.
8. Másfél deciliter vízben állandó keverés mellett főzzünk fel 2 kávéskanál agaragart. Az agaragar besűrűsödéséhez körülbelül 1-2 perc szükséges, csak felfőzés után tudja kifejteni szilárdító hatását.
Az agaragart kissé hűtsük ki (langyosra), még mielőtt megkötne, botturmix segítségével keverjük bele a sajtalapba.
9. Az elkészült agaragaros masszába keverjük el a használni kívánt fűszereket.
10. Az elkészült masszát öntsük formázóedénybe és tegyük néhány órára a hűtőbe.

Forrás:bulkshop.hu