Mellkasi fájdalom: infarktus vs reflux?

2019.07.30

Leggyakoribb fájdalom, mellyel az emberek a sürgősségi ügyeletre kerülnek a mellkasi szúró érzés, mellkasi nyomás.

Sok esetben beigazolódik, hogy a fájdalom hátterében szívroham áll, de számos olyan eset is van, amikor a reflux okozza a mellkas szorító érzését, esetleg légszomjat is. Természetesen az a legfontosabb, hogy a veszély elháruljon, ezért senkit sem beszélünk le arról, hogy mentőt hívjon, amikor infarktusra gyanakszik!

De ha kiderült, hogy semmiféle szív probléma nem áll a háttérben, érdemes elgondolkodni azon, hogy nem a reflux okozza-e a furcsa tüneteket.

A reflux és a szívroham tünetei nagyon hasonlóak. Hogyan tudjuk megkülönböztetni őket?

Reflux okozta tünetek:
- Mellkasi fájdalom akkor jelentkezik, ha a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe
- Égető, éles fájdalom a bordák vagy a szegycsont környékén
- A fájdalom általában nem sugárzik ki a vállakba, a nyakba és a karokba
- A fájdalom általában evés után jelentkezik és órákon át tart, főleg ha a hátunkon fekszünk vagy előre hajolunk
- Nagyon ritkán fordul elő izzadás
Infarktus tünetei:
- Szorító vagy nyomásérzés a mellkasban, mely néhány percig tartó és gyakran vissza-visszatérő érzés a mellkas közepén. A szív elégtelen vérellátása okozza, mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Az érzés sokféle lehet, az enyhe, inkább kellemetlen teltségérzéstől a szorító, már-már fájdalmas nyomásig.
- A fájdalom kisugározhat a vállakba, nyakba és a karokba, akár az állkapocs irányába is.
- A fájdalom mellé gyakran társul légszomj, izzadás, szédülés, esetleg koncentrációs zavar. Ezek a figyelmeztető jelek általában nem magukban, hanem a mellkasi fájdalommal együtt jelentkeznek.
- Emésztési zavar, sokan tapasztalják közvetlenül a szívinfarktus előtti napokon

Ha valaki infarktusra utaló jeleket észlel magán, helyezkedjen nyugalomba, és azonnal hívja a mentőket. Ne próbáljon meg a saját lábán elmenni az orvoshoz, és semmiképpen ne vezessen autót! Ha a környezetünkben bárkin észrevesszük az infarktus fent leírt tüneteit, haladéktalanul értesítsük a mentőket!
De ha a szakszerű kivizsgálást követően kiderült, hogy semmiféle szív probléma nem áll a háttérben, érdemes elgondolkodni azon, hogy nem a reflux okozza-e a furcsa tüneteket.

Írta: Mikoly Kriszta refluxgyogyitas.hu