Inulin

2022.01.10

Vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra, miközben az ember számára emészthetetlen marad. Gazdag inulinforrás a cikória növény gyökere. Sok reflux beteg nem tud lemondani a napi kávéjáról, nekik ajánlom a cikória kávé fogyasztását. Megtalálható még a csicsókában, az articsókában, banánban, spárgában is.

Nem tekinthető cukornak, annak ellenére, hogy édes ízű, mégsem emeli meg a vércukorszintet, ezért diabéteszesek is bátran fogyaszthatják. A nagy eltérést ezektől az adja, hogy sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint.  

Probiotikus tulajdonsága fantasztikus - szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak. Segít a bélflóra helyreállításában, befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága.

Összefoglalva: az inulin javítja az anyagcserét, támogatja a szervezetünk méregtelenítő folyamatait, kiemelkedő prebiotikus hatása van  így táplálékul szolgál a bélflórát felépítő jótékony baktériumoknak, csökkenti a vérben az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét is.