Hasnyálmirigyünk

2020.10.28

Hasnyálmirigyünk az emésztés és a tápanyagfelvétel folyamatában fontos szerepet tölt be. Alakja miatt sokféleképpen elnevezték már az orvosok: kutyanyelv, falevél, kalapács

Elhelyezkedését tekintve a hasnyálmirigy (latin nevén pankreasz) mélyen a has felső részében, a gyomor és a patkóbél mögött található, részben a máj is elfedi. "Feje" a patkóbélbe torkollik.

Funkciója:

A hasnyálmirigy kettős funkciót tölt be. Egyfelől hormonokat termel, másfelől emésztőnedveket. A hormonok közvetlenül a véráramba jutnak, az emésztőnedvek a patkóbélbe.

Mi most a hasnyálmirigynek az emésztőszervi funkcióját vizsgáljuk.

Mirigyünk naponta körülbelül 1,5 liter emésztőnedvet termel.

Mikor a savas béltartalom eléri a patkóbelet, ott összekeveredik ezzel az emésztőnedvvel és az epével. Ha az epe kivezető nyílását elzárja például egy epekő, az epe pang az epe utakban és a hasnyálmirigyben, ami ennek megfelelően gyulladást idéz elő.

Hasnyálmirigy-váladék nélkül nem lehetséges az emésztés

A hasnyálmirigy emésztőnedve lúgos kémhatású, így a szintén enyhén lúgos kémhatású epefolyadékkal együtt könnyebben semlegesítik a savas gyomornedvet. Ennek köszönhetően a vékonybélben enyhén lúgos emésztőnedv-keverék áll elő, benne olyan enzimekkel, amelyek alkotóelemeikre hasítják a fehérjéket, a cukrokat és a zsírokat.

Ha zavar keletkezik

Ha egy epekő az epehólyagból az ampullába kerül, ahol az epecsatorna és a hasnyálmirigy csatornája összetalálkoznak, a hasnyálmirigy nem tud kiáramlani és az epe a hasnyálmirigybe ömlik. Ennek következtében a hasnyálmirigy fehérjebontó enzimei, amelyek normális esetben csak a patkóbélben tevékenyek, a hasnyálmirigyben is aktívakká válnak. Elkezdik a hasnyálmirigy részeinek emésztését, amely gyulladásokhoz vezet. Ezt az állapotot hasnyálmirigy-gyulladásnak nevezzük. Ilyenkor el kell távolítani a galibát okozó követ.


A hasnyálmirigy betegségeit gyakran későn ismerik fel, különösen akkor, ha a folyamatok a mirigy hátsó felében, az ún. farokban zajlanak. Néhány intő jel, amely felhívja a figyelmet a működési zavarokra:

 • Hasi puffadás, mert a gyomor és a belek mozgása megszűnik,
 • hasmenés,
 • ha a hasnyálmirigy alulműködése miatt hiányzik a lipáz enzim, akkor zsíros, nagy mennyiségű és agyagszínű széklet alakul ki,
 • sokszor panaszkodnak a betegek hirtelen fogyásról, étvágytalanságról, a tünetek hirtelen fellépéséről. A fogyást a cukorbetegség is okozhatja, ami a hasnyálmirigy-gyulladás egy lehetséges következménye,
 • erős, égő fájdalom, mely a has bal felső részén érezhető, és kisugározhat a hátba, sőt akár a mellkasba is,
 • has felső részében jelentkező, övszerű fájdalom,
 • hányinger, hányás,
 • láz,
 • tünetek oka lehet még az irritábilis vastagbél szindróma is.

Nagyon fontos, ha már gond van:

 • a kezelőorvossal együttműködni,
 • kifejezett alulműködés esetén a hiányzó enzimeket állati vagy növényi formában pótolni,
 • bélflóránkat probiotikummal helyrehozni,
 • speciális diétát betartani (zsíros ételeket kerülni). Itt is igaz: sokszor keveset elv betartása,
 • teljes alkohol absztinencia.

Támogassuk emésztésünket!

A legtöbb, amit a probléma elkerülése érdekében tehetünk, a megfelelő táplálkozás. Fontos, hogy tápanyagban gazdag ételeket fogyasszunk, melyeket hasznosít szervezetünk. A feldolgozott, finomított táplálékok kevés rostot tartalmaznak, gyorsan haladnak a bélcsatornában, így lebontásukhoz hirtelen nagy mennyiségű enzimre van szükség.

Fogyasszunk rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, gabonaféléket. A finomított termékek helyett használjunk teljes értékű alapanyagokat, és csökkentsük a zsíros ételek fogyasztását.

A hasnyálmirigy krónikus gyulladása vagy daganata megakadályozza a megfelelő enzimkibocsátást. Azonban komolyabb megbetegedés nélkül is gyakori jelenség, hogy emésztési panaszaidat az enzimek elégtelen mennyisége okozza.

Aranyszabály: többször együnk kisebb adagokat, így nem terheljük le egyszerre nagyobb mennyiségű étellel emésztésünket.

 Írta: Mikoly Kriszta refluxgyogyitas.hu