Gyógytorna

2019.10.23

"Gyógytornával a mozgásszervi panaszok ellen!"- Mire jó, ill.mikor érdemes gyógytornász segítségét kérni?

Beköszöntött az ősz, frontok jönnek-mennek, szinte minden korosztályt érintenek a különböző mozgásszervi kórképek. Derékfájás, hátfájás, lumbágó- ezek mind egy régóta fennálló rossz testtartás következményei is lehetnek. Sokszor halljuk a páciensek szájából hogy: "nem is tudom mióta fáj, de fáj"; vagy " többször előfordult már, hogy beakadt, de pár nap múlva elmúlt, majd újra visszatért"...stb.

Ilyenkor sokan kérik gyógytornászok segítségét, hogy ne fájjon, és újra tudjanak mozogni. De mi is az a gyógytorna, mire való?

Gyógytorna alatt, olyan célzott gyakorlatokból álló tornasort értünk, amely az adott személy aktuális problémájára lett összeállítva gyógytornász által. Ez általában egyéni, és többféle gyakorlatból, testhelyzetből tevődik össze a fokozatosság elve szerint.

Sokan rácsodálkoznak, milyen nehéz is tud lenni a gyógytorna, felér egy edzéssel! És valóban, sokszor alábecsülik, és nem hisznek a gyógytorna erejében. Pedig egy sokrétű, széles körben alkalmazható módszerről van szó, ami nemcsak a már meglévő panaszok megszüntetésére, hanem azok

m e g e l ő z é s é r e is kiválóan alkalmazható!

A mozgásszervi kórképek jelentős hányada, a mozgásszegény-ülő életmód következménye. Gondoljunk csak bele: 6-7 éves korunktól 18-ig biztosan, de inkább 22-25 éves korunkig az iskolapadot koptatjuk. Vagyis átlagosan 12 éven át rengeteget ülünk! Mindezt, ha még próbáljuk is kompenzálni különböző sportokkal, nagyon nehéz kiegyensúlyozni. Így előbb-utóbb előjön a nyak-fej fájás, hátfájás, derékfájás, gerincferdülés, vagy a sport tevékenységekből eredő sérülések: szalag szakadások, izomhúzódások, rándulások, ficamok.

Ezek mind összefüggnek, és ha nem figyelünk oda kellőképpen a megfelelő mértékű mozgásra, könnyen lesérülhetünk a mindennapi tevékenységek közben is.

Ezért ma már, sokkal fontosabb lenne, ha nemcsak akkor keresnénk a gyógytornászok segítségét, ha már megvan a baj, hanem korábban, amikor azért szeretnénk tenni, hogy megelőzzük a mozgásszervi problémákat; vagy elszeretnénk kezdeni sportolni/ mozogni, de nem tudjuk, hol kezdjük, mivel, mi lenne a testalkatunknak legmegfelelőbb mozgásforma, amit ha elkezdünk, valóban jobban érezzük magunkat tőle, és nem lesérülünk, lerokkanunk.

A gyógytorna erre is jó! Sokszor, csak megfelelő alapot kell adni az izomzatnak, szalagoknak, ízületeknek, hogy felkészüljenek egy erősebb terhelésre.