Glutamin, kedvenc eledele az emésztőrendszernek

2019.07.11

A glutamin, a 20 fehérjealkotó aminosav egyike, mely az izmokban fordul elő legnagyobb koncentrációban. Az aminosavakon belül (részben- illetve) a nem esszenciálisak közé soroljuk, mivel a szervezet saját maga képes előállítani bizonyos mennyiségben.

Mire is használja a szervezetünk:

  • Segít fokozni az összpontosítást,
  • elősegíti a sebek illetve sérülések gyorsabb regenerációját,
  • csökkenti az izomleépülés mértékét,
  • segíti regenerálni az emésztőrendszer nyálkahártyáját,
  • nélkülözhetetlen a gyomor-és bélrendszer számára, mivel az egészséges bélflóra egyik fontos tényezője,
  • serkenti a szervezet növekedési hormon termelését,.
  • erősíti az immunrendszert, segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni küzdelemben,
  • gyulladáscsökkentő hatású,
  • szerepet játszik az izom, vese, máj, bélrendszer működésében

Egyik fő feladata a sejtekben lévő víztározás, így gyakran használják izomtömeg növeléshez. A megerőltető edzés hatására a szervezetnek nagyobb lesz a glutamin szükséglete, mint amennyit elő tud magának állítani. Ilyenkor kompenzálásképpen a szervezet más aminosavakból próbál glutamát aminosavakat létrehozni, ezzel elvonva más helyekről azt (pl. Immunrendszer).

Hatása az emésztőrendszerre:

Az emésztőrendszer sejtjeinek egyik kedvenc eledele, mivel elősegíti az egészséges bélflóra kialakítását.

Számos gyomor-bélrendszeri panaszért (pl. hasmenés) lehet felelős a glutamin hiány.

Ez az aminosav különösen hatásos felszívódási zavarok és bélgyulladás esetén. Segíti a vékonybél nyálkahártya regenerálódását és csökkenti a kóros áteresztőképességet. Ha nincs megfelelő glutamin, csökken az emésztőrendszer védekezőképessége, így a különféle toxinok és mérgező anyagok juthatnak be a vérkeringésbe. A bélből, a véráramon keresztül jut el a májba, ahol biztosítja a szükséges energiát.

Egyéb felhasználási módok:

Klinikai gyógyászatban gyakran alkalmazzák a Crohn, IBS, mentális problémák, égési traumák terápiás kezelésében.

Természetes forrásai:

A glutamin számos természetes táplálékunkban megtalálható: a legmagasabb glutamin tartalma a búzafehérjének és a túrónak van, de megtaláljuk még a húsokban, a halakban, szójában, tojásban, tejtermékekben, babban és bizonyos nyers zöldségekben (például borsó, kukorica, káposzta, petrezselyem, spenót stb.).

Írta: Mikoly Kriszta refluxgyogyitas.hu