Glutamin, kedvenc eledele az emésztőrendszernek

A glutamin, a 20 fehérjealkotó aminosav egyike, mely az izmokban fordul elő legnagyobb koncentrációban. Az aminosavakon belül (részben- illetve) a nem esszenciálisak közé soroljuk, mivel a szervezet saját maga képes előállítani bizonyos mennyiségben.
Mire is használja a szervezetünk:
- Segít fokozni az összpontosítást,
- elősegíti a sebek illetve sérülések gyorsabb regenerációját,
- csökkenti az izomleépülés mértékét,
- segíti regenerálni az emésztőrendszer nyálkahártyáját,
- nélkülözhetetlen a gyomor-és bélrendszer számára, mivel az egészséges bélflóra egyik fontos tényezője,
- serkenti a szervezet növekedési hormon termelését,.
- erősíti az immunrendszert, segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni küzdelemben,
- gyulladáscsökkentő hatású,
- szerepet játszik az izom, vese, máj, bélrendszer működésében
Egyik fő feladata a sejtekben lévő víztározás, így gyakran használják izomtömeg növeléshez. A megerőltető edzés hatására a szervezetnek nagyobb lesz a glutamin szükséglete, mint amennyit elő tud magának állítani. Ilyenkor kompenzálásképpen a szervezet más aminosavakból próbál glutamát aminosavakat létrehozni, ezzel elvonva más helyekről azt (pl. Immunrendszer).
Hatása az emésztőrendszerre:
Az emésztőrendszer sejtjeinek egyik kedvenc eledele, mivel elősegíti az egészséges bélflóra kialakítását.
Számos gyomor-bélrendszeri panaszért (pl. hasmenés) lehet felelős a glutamin hiány.
Ez az aminosav különösen hatásos felszívódási zavarok és bélgyulladás esetén. Segíti a vékonybél nyálkahártya regenerálódását és csökkenti a kóros áteresztőképességet. Ha nincs megfelelő glutamin, csökken az emésztőrendszer védekezőképessége, így a különféle toxinok és mérgező anyagok juthatnak be a vérkeringésbe. A bélből, a véráramon keresztül jut el a májba, ahol biztosítja a szükséges energiát.
Egyéb felhasználási módok:
Klinikai gyógyászatban gyakran alkalmazzák a Crohn, IBS, mentális problémák, égési traumák terápiás kezelésében.
Természetes forrásai:
A glutamin számos természetes táplálékunkban megtalálható: a legmagasabb glutamin tartalma a búzafehérjének és a túrónak van, de megtaláljuk még a húsokban, a halakban, szójában, tojásban, tejtermékekben, babban és bizonyos nyers zöldségekben (például borsó, kukorica, káposzta, petrezselyem, spenót stb.).
Írta: Mikoly Kriszta refluxgyogyitas.hu