Epés ügyek

2020.12.10

Az epe a máj által termelt enyhén lúgos (pH 8,0 körüli), keserű, sárgásbarna folyadék, mely részt vesz a zsírok lebontásában (a benne lévő epesavas sók révén) és elősegíti azok felszívódását.

Az epe kiürülését a bélrendszer irányába, valamint az epehólyagban történő raktározását döntően belső elválasztású emésztőrendszeri hormonok szabályozzák.

Epehólyagunk a máj nagyobb lebenye alatt helyezkedik el, a has jobb felső részében. Körte alakú, zöldes színű, átlagosan 3x7cm nagyságú, páratlan, üreges szerv, mely kb. 30-50 ml koncentrált epe tárolására képes.

Az epehólyag az étkezések között a májban termelődött epét tárolja, mely az emésztés elősegítésére meghatározott mennyiségben epét bocsát a nyombélbe.

Betegségei:

  • Epekő, az egyik leggyakoribb epebetegség. Az epe egy része koleszterinből áll, ha ez az arány eltolódik, epekő alakulhat ki. A puffadás az epekövesség vezető tünete. Az étkezés után 1-2 óra elteltével jelentkezik általában. Amikor az epe utakba kerülnek az apróbb kövek, görcsös hasi fájdalom lép fel. Később májfunkciós zavar, sárgaság, súlyosabb esetben epehólyag, epeúti gyulladás alakulhat ki. Az epekő sokáig tünetmentes, majd rendkívül intenzív fájdalommal jelentkezik.
  • Epevezeték elzáródás, ha az epevezeték elzáródik, epepangás jön létre, így az epefesték kórosan elszaporodik, ezáltal teret adva az emésztési zavaroknak. Legtöbbször az epekő tehető felelőssé az elzáródásért, de okozhatjadaganatos megbetegedés vagy kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó.
  • Epegörcs, a jobb bordaív alatt hirtelen jelentkező, görcsös hasi fájdalom, ami a jobb lapocka irányába sugárzik ki. Hányingerrel, hányással, esetleg lázzal kísért tünetegyüttes.
  • Epehólyag gyulladás, az epehólyag gyulladás az esetek többségében epekövességhez társuló betegség, amely során kezdetben egy steril kémia irritáció okozta gyulladás, később a bakteriális felülfertőződés után már gennyes gyulladás kísér. A fájdalom rendszerint a felhas jobb oldalát érinti, és a jobb lapockába sugározhat ki.
  • Epés reflux, egy emésztőrendszeri megbetegedés, melynek a tünetei csillapíthatóak, esetleg tünetmentesség is elérhető, viszont a végleges gyógyulás nem túl gyakori.

Epe összetételét befolyásolható tényezők:

  • Zsírban, koleszterinben gazdag étrend (kőképződés)
  • Nagy étkezési szünetek miatt pangó epe (szigorú koplalás, rendszertelen étkezés)
  • Egyszerű cukrok - inzulintermelés - fokozott koleszterinszintézis
  • Fehérjék fogyasztása kedvező (csökken a koleszterin kicsapódás veszélye)
  • Rostok védő hatásúak: pektin, cellulóz
  • Illóolajok, aromaanyagok hasznosak: ananász, narancs, káposzta, kelkáposzta
  • Lelki stresszek fokozzák a koleszterin kiválasztást

Védjük meg az epénket:

  • Székrekedés megakadályozása, pl. zab, kukoricapehely, búzacsíra, zabkorpa fogyasztása
  • Másnapos gabonatermékek (nem frissen sült) fogyasztása
  • Szódavíz és az erősen szénsavas ásványvizek mellőzése
  • Meleg, zsíros élelmiszerek görcsöt válthatnak ki
  • Cukorszegény étrend
  • Könnyű, vegyes, párolt zöldségek napi fogyasztása
  • A tojássárgáját csak mértékkel
  • Vörös húsok maximális mellőzése
  • Füstölt, pácolt termékek nem javasoltak, különösen a kolbászfélék
  • Omega 3 források, és őrölt lenmag fogyasztása viszont jó hatással bír
  • Kerülendő ételek a bundázott, hevített zsírban sült élelmiszerek
  • Magyaros jelleg csökkentése (erős paprika, hagyma, zsíros ételek) mellőzése
  • Éhgyomorra ivott kávé elhagyása
  • Csokoládé epegörcsöt okozhat.

Írta: Mikoly Kriszta refluxgyogyitas.hu