Előzzük meg a kaki bajt

2019.07.07

Sokan küszködnek a nyaralás alatt székrekedéssel.

Az emberek 40 százaléka küzd székrekedéssel utazás közben, melynek egyik fő magyarázata az, hogy kiesünk a megszokott rutinból. Más időpontban eszünk és alszunk, mint általában, így teljesen felborítjuk a szervezetünk biológiai óráját - mindez sajnos az emésztőrendszerre is hatással van. Mivel a bél egy a szokásai szerint élő állat, a bélidegeken keresztül érzékeli, hogy milyen ételeket eszünk szívesen és azt is, hogy mikor. Tudják a mozgási szokásainkat, észreveszik mikor van nappal és mikor éjszaka és hogy mikor megyünk általában vécére.

Amikor utazunk, sok mindenre kell gondolnunk: elpakoltunk mindent, amit akartunk, otthon rendben hagytunk mindent, gondoskodtunk a kutya sétáltatásáról, a virágok locsolásáról, stb... Egy dolgot felejtünk el szinte mindig: a belünk is velünk jön.

Az utazástól való félelem, az előre csomagolt szendvics a jól megszokott házi koszt helyett, fura gyors koszt a repülőn szokatlan fűszerekkel, kevés folyadékbevitel, mert félünk, hogy sokszor kell majd vécére mennünk és még a repülő levegője is száraz. Ezek a tényezők mind irritálják a bélidegeinket. Ezért ők mindent szépen magukban tartanak, míg nem kapnak jelzést, hogy a dolgok mehetnek tovább. Noha van, hogy ilyen zűrös napon a bél el is végzi a munkáját és örömmel jelzi, hogy mehetünk dolgunkat végezni, mi inkább elnyomjuk az ingert, mert ép rosszkor jelentkezett. Sokan közülünk képtelenek ismeretlen mellékhelyiségekben ellazulni. Ezt a jelenséget "biztonságosvécé-szindrómának" is nevezzük. A tünetek erősségének, illetve a nyaralás hosszának függvényében az esetleges székrekedés lehet hétköznapi kényelmetlenség vagy kész gyötrelem is.

Rövid vagy enyhe szorulási fázisoknál az alábbi kis fortéylokkal bíztathatjuk a beleinket, hogy ismét félelem nélkül tegyék a dolgukat:

 • Ne üljön túl hosszú ideig egy helyben
  Érthető, hogy minél hamarabb el szeretné érni az úti célt, és ezért inkább levezet akár hat órát is egyben; kockázatot jelent azonban, hogy a hosszú egy helyben ülés mellékhatásaként székrekedés is bekövetkezik! Álljon meg időnként nyújtózkodni, inni és legyen ideje nyugodtan elmenni a mellékhelyiségbe is. Ha repülővel utazik, szintén álljon fel néha kinyújtózni.
 • Egyen bogyós gyümölcsöket is a reggelihez
  A rostok lazítják a béltartalmat és megnövelik a térfogatát, így az könnyebben fog áthaladni az emésztőrendszerben. Nyaralás közben könnyű megfeledkezni a rostokról, pedig fogyasztásuk elengedhetetlen. Ha hirtelen jelentősen kevesebb jut a szervezetbe, mint általában, az hamar szoruláshoz vezethet, különösen ha ahhoz van szokva, hogy ebédre zabkását vagy éppen salátát eszik. Lehetőleg minden étkezéskor legyen valami rostokban gazdag fogás az asztalon, és legjobb, ha később rágcsa gyanánt is bekap még egy-két friss gyümölcsöt.
 • Próbálja követni saját szokásait
  Ha általában fél nyolckor szokott reggelizni, nyaralás közben azonban legkorábban fél tizenegykor ül le az asztalhoz, abból könnyen székrekedés lehet. Ha azonban igyekszik a megszokotthoz közeli időpontban lefeküdni este, majd felkelni reggel, az segít a napi biológiai óra fenntartásában, továbbá az emésztésben szerepet játszó hormonokat is szabályozza.
 • Minél több folyadék
  A szervezet kiszáradása székrekedéssel fenyeget. Fontos tehát, hogy nyaralás közben az átlagnál több vizet igyon, különösen ha az otthoni környezeténél melegebb és szárazabb vidékre utazik. A víz ráadásul segíti a rostokat abban, hogy a bélmozgásokat segítő hatásukat kifejthessék.
 • Rendszeresen látogassa a mellékhelyiséget
  Nagy a sor, vagy egyszerűen nem érzi otthonosan magát egy idegen mellékhelyiségben? Ha ki kell mennünk a vécére, jobb kimenni. Már ha barátságban akarunk maradni a beleinkkel. Ha minden reggel vécézik, de a nyaralás alatt elnyomja a megszokott időben jelentkező ingert, felrúg egy titkos megállapodást. A bél csak a terveknek megfelelően végezné a munkáját. Ha megvárakoztatjuk a kifelé törekvő táplálékmasszát, azzal az ellenkező irányba trenírozzuk az idegeket és az izmokat. Nehéz lesz újra megfordítani az irányt. Ha nyaralni megy, alakítsa úgy a napi teendőket, hogy mire szükségét érzi, legyen egy kényelmes illemhelyiség közelben.

Tervezzen előre és ne hagyja, hogy a székrekedés tönkre tegye a nyaralását!

Írta: Mikoly Kriszta refluxgyogyitas.hu