Bor, mámor, reflux

2019.09.27

"Egészségedre" - szoktuk mondani koccintáskor, ami úgy tűnik, hogy a vörösbor esetében hatványozottan igaz lehet.

Régóta tudjuk, hogy a vörösbort inni jó.

De mi is van a borban?

80-85 százalékban vízből áll, a fennmaradó rész alkoholból és cukorból tevődik össze. Ennek az utóbbi két alkotóelemének az aránya sok tényezőtől függ:

Pl. milyen szőlőfajtából készítik, mely évben szüretelünk, milyenek az éghajlati tényezők, művelésmódok, stb.

Egy dolog biztos.Minél harmonikusabb a bor, annál jobban szeretjük.

Van aki az élvezetért, van aki az egészségéért, azon belül is az emésztésért issza.

Míg az előbbi egy másik cikk története, addig az utóbbiról az alábbi igazságokat jó ha tudjuk:

  • Az elfogyasztott alkohol normál körülmények között 15-90 perc alatt szívódik fel a gyomorból és a vékonybélből. Éhgyomorra ennél még gyorsabban jut el a vérrel a szövetekbe.
  • A gyomorsav és a vörösborbor pH-értéke nagyjából megegyezik, így a bor nagyban segíti az emésztés folyamatát. Fogyasztása étkezés után ajánlott. Viszont ezt csak mértékkel tegyük.
  • Bár a vörösbor az emésztés folyamatában segít ugyan, de aki túlzott gyomorsavtermeléssel küzd, nem túl előnyös fogyasztania, mivel a gyomor így még több savat termel, ami gyomorégéshez/refluxhoz vezethet. Ilyenkor törekedni kell egy jó étrend kialakítására.
  • Segítheti a szervezetünkben lévő gyulladások elleni küzdelmet is a benne található antioxidáns hatású vegyület, a rezveratrol révén. Kanadai tudósok bebizonyították, hogy a rezveratrol főleg a vörös szőlő magjában és héjában fordul elő, erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
  • Vigyázat! Nem mindegy milyen bort iszunk. A fehérbor nem gyakorol ilyen jótékony egészségügyi hatást a szervezetünkre. A szőlő héjában fellelhető egészséges vegyületeket a bor készítése során eltávolítják, így fogyasztásával még jobban tudjuk fokozni a gyomor savtermelését.

Aki tud mértéket tartani, megnyugodhat, mert az orvosok és dietetikusok többsége manapság egyetért abban, hogy naponta legfeljebb egy-két (nőknél 1, férfiaknál 2) pohár vörösbor elfogyasztása bizonyos élettani előnyökkel járhat, és valószínűleg nem árt.

Az ősz beköszöntével sincs vége az egész nyáron át tartó buliknak. Szeptembertől egymást érik a szüreti hepajok. Élvezzük az emberiség egyik legősibb vígasságát, mely a bor és a kultúra összefonódása, de ne feledjük a fentieket. 

Ha refluxod van, ne igyál csak vígadjál.

Írta: Mikoly Kriszta refluxgyogyitas.hu