Asztma VS Reflux

2019.07.23

Statisztikák szerint az asztmás felnőttek 60-80! százalékánál, az asztmás gyermekek 50-60 százalékánál diagnosztizáltak reflux betegséget, mivel a reflux az egyik leggyakoribb ingere az asztmás köhögési- vagy fulladási rohamoknak.

A testünkben sok olyan folyamat van, amiről nem is gondolnánk, hogy hatással vannak egymásra.

A reflux például kiválthatja vagy súlyosbíthatja az asztma tüneteit, valamint sok asztmára felírt gyógyszer súlyosbíthatja a reflux tüneteit.

Ahhoz, hogy könnyebben megértsük az adott témában az ok-okozati összefüggést, nézzük meg mit tudunk az utolsó pontról:

Asztma

Igazi népbetegség. A betegek száma világszerte nő, különösen a fejlett országokban, ahol egyre több az allergiás reakciót kiváltó anyag. Statisztikák szerint a gyermekkori asztmások száma tíz év alatt 50 százalékkal nőtt.

De mi is az asztma?

Krónikus gyulladásos kór, mely a hörgők fokozott légúti érzékenységéhez vezet. A légutak nyálkahártyájának duzzanata, simaizmának görcsös összehúzódása, a sűrűbb nyák, valamint ezek együttes hatása a hörgők beszűkülését okozza, melynek következménye a főleg éjszaka vagy kora hajnalban fellépő fulladás.

Bár a betegség (ma még) nem gyógyítható, szerencsére a beteg tünet- és panaszmentessé tehető, mert kitűnő gyógyszereket, helyi hatású spray-ket, elnyújtott hatású tablettákat fejlesztettek ki.

Asztma vagy reflux?

Mi volt előbb?

Mivel az asztmás betegek hörgőrendszere igen érzékeny, így minden olyan belélegzett anyag, amely irritálhatja azokat, súlyosbíthatja a tüneteket. Ilyen anyag lehet a dohányfüst, a szmog, allergének, illetve a reflux miatt a légcsőbe és a hörgőkhöz is bejutó gyomorsav gőz belégzése is. Sokszor az eredeti betegség nem tisztázható.

Statisztikák szerint az asztmás felnőttek 60-80 százalékánál, az asztmás gyermekek 50-60 százalékánál diagnosztizáltak reflux betegséget, mivel a reflux az egyik leggyakoribb ingere az asztmás köhögési- vagy fulladási rohamoknak. Tehát, amikor a reflux súlyosbítja az asztma tüneteit, akkor intenzívebben használjuk az asztma elleni szereket, ezzel tovább lazítjuk a simaizmokat (gyomorszáj) és így további refluxot indikálunk. Fontos, hogy a reflux nincs hatással a tüdőfunkcióra, de légszomjat és bordatáji fájdalmat okozhat. A reflux hatékony kezelése egyértelműen javítja az asztmások állapotát változatlan asztmakezelés mellett, vagy lehetővé teszi az antiasztmatikus szerek használatának csökkentését. 

Ne feledje! Ha jól gyógyul a reflux, az asztma is javulni fog!

Írta: Mikoly Kriszta refluxgyogyitas.hu