4 tévhit a refluxról

2019.09.10

A rejtőzködő betegségeknél nagyon fontos a korai felismerés. Sokszor magunkat próbáljuk gyógyítani, "guglizunk" vagy a szomszédtól kérünk tanácsot. Ezek nem feltétlenül vezetnek jóra.

- Minden sav visszaáramlás reflux betegség.

Két fogalmat kell tisztáznunk: a fiziológiás refluxot és a reflux betegséget.

A fiziológiás reflux bárkinél előfordulhat, általában étkezést követően jelentkezik, nem jár hosszantartó tünetekkel. Betegséggé a panaszok gyakori ismétlődésével válik amikor a nyelőcsőbe visszaáramló sav irritálja és kiszárítja a nyálkahártyát. Viszont a gyakran jelentkező gyomorégést komolyan kell venni. Ez utalhat refluxra, rekeszsérv jelenlétére, fekélyre, gyomorhurutra is.

- Ha nincs gyomorégés, nincs refluxom.

A gyomorégés a reflux tipikus tünete , viszont a reflux nemcsak gyomorégéssel járhat. Létezik az ún. csendes reflux betegség, melynek a legnagyobb veszélye az, hogy nem a tipikusan refluxra jellemző tünetek jellemzik. Mivel tünetei sokszor megtévesztőek, - ugyanis más szerveink, a tüdő, a mellkas és a gége betegségeinek tüneteihez hasonlókat is produkálhat - nehéz felismerni.
A csendes reflux tipikus tünetei rendkívül szerteágazóak, akár pihenésünkre, alvásunkra is kihatással lehet: az alvászavar, a horkolás és a nappali fáradtság ennek a néma betegségnek tünetei is lehetnek. A megtévesztő légzészavar, a nem múló száraz köhögés, a gombócérzés a torokban, a nyelési nehézségek, a gége irritációja miatti torokköszörülés, a rekedtség, de még a fogak fokozott romlása is utalhat a csendes reflux jelenlétére.

link a tünetekhez

  • Nem járhat súlyos szövődményekkel.

Tartósan fennálló, nem kezelt reflux betegség hosszú távon szövődményekhez vezethet. A nyelőcső nyálkahártyáján kialakuló krónikus gyulladás sebeket, ún. fekélyeket okozhat. Ha a visszacsorgó savas gyomortartalom bekerül a légutakba, ott gyulladást okozhat, asztmát indukálhat, vagy tüdőgyulladást okozhat. Emellett sokszor a gyakori és makacs gége-, torok vagy középfülgyulladás is. A hosszú ideig kezeletlen reflux, a nyálkahártya állandó irritációjának legsúlyosabb következménye egy ritka, de annál súlyosabb szövődmény, a nyelőcsőrák.

A rákos megbetegedés megnövekedett kockázata, illetve a fent felsorolt egyéb súlyos szövődmények kialakulásának lehetősége jelzi, hogy a reflux betegséget komolyan kell venni!

- sokkal jobban vagyok amióta gyógyszert szedek

Ha valaki savlekötőt szed, akkor lecsökken a gyomor savassága és emiatt kevésbé fogja irritálni a nyelőcső alsó szakaszát a nyelőcsőbe visszaáramló gyomortartalom, amit a beteg kedvezőnek ítél meg. A gyomorsavtermelés elnyomása viszont egyáltalán nem nevezhető ártalmatlan dolognak, mivel a gyomorsav számos fontos feladatot lát el: többek között részt vesz az ételek fertőtlenítésében, a fehérjék részekre hasításában, valamint a vas és a B12-vitamin aktiválásában, azaz a vérképzésben. A gyógyszerekkel az egész emésztés önszabályozását felborítjuk! 

Nem csak gyógyszerrel kezelhető a reflux!

Enyhébb tünetek esetén önmagában az étrendbeli és életmódbeli váltás is rendezheti a panaszokat. Terápiánk alatt a páciensekkel együttműködve arra törekszünk, hogy fokozatosan csökkentsünk, majd elhagyjuk a gyomorsav termelődést gátló gyógyszerek szedését. 

Nem árt tudni, hogy a protonpumpagátlók leggyakoribb mellékhatásai: májelégtelenség, izomgyengeség, kiütések, fényérzékenység, izzadás, látászavarok, hajhullás, hasmenés, székrekedés, fejfájás, szédülés, ízületi fájdalom lehetnek.

Írta: Mikoly Kriszta refluxgyogyitas.hu