A PIRIFORMIS, azaz a „körteképű” izmunk nyomában

2021.02.17

- Gyakran előfordul, hogy hosszas ülés után úgy érzed nem érzed a feneked? Netán zsibbad is, és hiába kelsz fel, még napok múlva is megmarad egy furcsa fájdalom fartájékon?

- Előfordult már esetleg, hogy hosszas autóút után hosszabb ideig tartó lábzsibbadás, görcsszerű fájdalom jelentkezett hátul, csípőtájékon?

- Lépcsőn felfelé járáskor kifejezetten kellemetlen, nyilaló fájdalmat érzel a farizmodban, ami hátul combba, vagy felfelé derékba sugárzik?

Ha a fenti kérdések közül bármelyikre igennel válaszoltál, akkor engedd meg, hogy meséljek Neked egy alattomos izmunkról, ami könnyen megtévesztő, ámde annál fájdalmasabb tüneteket okozhat.

A csípő körüli izmok egyike, mely elhelyezkedését tekintve a keresztcsont és a combcsont között húzódik, vízszintesen. Ebből adódóan a csípő ki és beforgatásában játszik fontos szerepet. Azaz egy apró, járulékos mozgást csinál, miközben hajlítjuk-nyújtjuk a csípőnket.

Egy szűk csatornában fut, ezért ha túlterheljük, és megrövidül, vagy megnyúlik könnyen elnyomja az alatta futó ideget, így okozva idegi jellegű fájdalmat, zsibbadást.

Ezért fontos az izom tesztelése ilyen jellegű fájdalmaknál, mert így hamarabb fény derülhet a fájdalom kiváltó okára.

Létezik azonban olyan jelenség, amikor az izom nyújtása, tornáztatása nem elegendő. Ilyen esetben gondolni kell az izom meghatározott szakaszán lévőtriggerpont érintettségére.

A triggerpont egy olyan izomcsomót jelent, amely minden izmunkban megtalálható és normál izomhossznál teljesen ártalmatlan. Viszont tartós izomfeszültség ( pl.rossz testtartás, sok ideig tartó helytelen ülés) hatására aktiválódhat, és kisugárzó panaszokat okozhat.

Ebben az esetben a triggerpont oldása lesz a megoldás.

Természetesen az alsó végtagi zsibbadások hátterében számos probléma, kórkép állhat. Ennek a diagnosztizálása, majd a terápia felállítása szakember feladata!

Azonban, míg odáig eljutunk érdemes az alábbi nyújtó gyakorlatokat kipróbálni, a fájdalom átmeneti enyhítése céljából:

Amennyiben ezen gyakorlatok végzése közben jóleső fájdalmat érzel, utána pedig megkönnyebbülést, jó eséllyel piriformis érintettséggel állsz szemben.

További tanácsokért, egyénre szabott terápiáért keress fel egy gyógytornászt a mielőbbi gyors javulás érdekében! 😊