GYEREK GYÓGYTORNA


Már kis iskolás korban felmerülnek kisebb-nagyobb problémák a gyerekek testtartásában, lábtartásában, izomzatában, amelyek a hirtelen jött növekedés és megváltozott fizikai terhelés következményei lehetnek, ugyanakkor genetikai rendellenességek is okozhatnak komoly gondokat!
Komolyan kell venni ezeket a jeleket, mert ebben a korban sokkal hatékonyabban kezelhetők, mint felnőtt korban.

Milyen esetekben tudunk segíteni?
> Hanyag tartás / Scheuermann
> Gerincferdülés (Scoliosis)
> Lúdtalp
> X-láb
> O-láb
> Mellkas deformitások ( tyúk-mell, tölcsér mellkas)
> Koordinációs, egyensúly problémák

Mozgásfejlődésünk során, először a forgás, kúszás, mászás, ülés, talpra állás majd járás követik egymást. Általában 1 éves korára az egészséges gyermek elérkezik a járás fázisához. Innentől kezdve pedig elkezdődik a talp boltozatos szerkezetének kialakulása. Azaz a két hosszanti és egy haránt boltozat, amelyek lehetővé teszik a harmonikus dinamikus járást.Mindezzel párhuzamosan, létrejön a gerinc "S" alakú görbülete, amely tulajdonképpen a vázrendszer függőleges helyzethez való alkalmazkodását jelenti.

Ez egy hosszú folyamat, és jelentősen befolyásolható annak érdekében, hogy ne vegyen rossz irányt a fejlődés! Például: helyesen megválasztott cipővel, rendszeres, de játékos testmozgással, mezítlábas gyakorlatokkal, koordinációs feladatokkal, stb.

Az eddigi játékos, mozgékony óvodai közeget felváltja az iskola, ahol a mozgás háttérbe szorul, fokozott koncentrációt igényel magára az ülésre való átállás is. Ilyenkor teljesen új helyzet áll elő a test számára is, amelyhez hozzá kell, hogy igazodjon. Létrejön egy előre helyezett fejtartás, a mozgásszegénység, sok görnyedt ülés következtében az izmok elgyengülnek, és megváltozik a gerinc 3 ívű görbülete is.

Ilyen, és ehhez hasonló problémákra tudunk hatni hasznos, ugyanakkor szórakoztató gyógytornával, amelyet a gyerkőc nem kényszernek, hanem JÁTÉKNAK él meg. A gyógytorna kiválóan egészíti ki az egyéb mozgásformákat, sportokat, deformitást korrigál, gyengült izmot erősít, egyensúlyt fejleszt, koordinációt javít. Célunk elsősorban a prevenció, és a kezdődő rendellenességek korrekciója.

Hogyan zajlik a torna?
Első alkalommal minden esetben egy általános állapot felmérés történik, ez kb. 45 percet vesz igénybe. Ennek során egyénre szabottan meghatározzuk a későbbi tornaprogramot, ami persze nem lesz állandó, mindig a gyermek fejlődéséhez, képességeihez igazítjuk. Az esetlegesen otthon végzendő egyéni gyakorlatokat instrukciókkal a szülő e-mailben megkapja, így van lehetőség egy kicsit otthon is foglalkozni a gyerkőc mozgásszervi fejlődésével.

A játékos foglalkozások ezt követően 30 percesek. Serdülő kortól már több időt igényel a foglalkozás, így akkor már a felnőttekkel azonos időt tölt nálunk a fiatal páciens.
Alkalmazott terápiák, amiket kombinálunk:
> Schroth- terápia
> Kinezio Tape
> Gyógytorna